31 Ağustos 2015 Pazartesi

Kitap Yorumu: Şah Mat

Benim için hayalkırıklığı oldu bu kitap.
Güzel başladı ama ilerledikçe ilerledikçe baydı da baydı.
Yazarın dili akıcıydı, okuyunca baya gidiyor. İşte bir 250 sayfa falan geçince 'Ayy bit artık ya bu ne böyle?!' diyorsunuz. Ayrıca kapak vasat. Son 50 sayfayı falan da atlaya zıplaya geçtim nasıl bitti anlamadım bile. 
Claps olayı inceleyen psikiyatrimiz. Analizleri cidden hoşuma gitti. Yalnız adam yaşlı mı yoksa yetişkin bir insan mı bakın kitap bitti ondan bile emin değilim hala :D
Zaten kitapta hoşuma giden tek şey bu analizler oldu. 
Adriana Maggisi evinde ölü bulunuyor. Hem de 18 yerinden bıçaklanmış bir şekilde. Bu sırada sevgilisi Claudio Morganti de Adriana'nın evine gelmiş durumda fakat o sırada elektrik kesiliyor ve adam asansörde 2 saat kalıyor. Yukarı çıkınca bir görüyor ki kız ölmüş. Siz polis olsanız bu duruma şüpheyle bakardınız eminim. Yani, kim olsa bakar. O yüzden epey gözetim altında tutuluyor Morganti.
Claps olayları incelerken incelerken bütün çatlaklardan sızıyor ve asıl resme gün geçtikçe yaklaşıyor.
Greta bu olayın neresinde? Kendisi gazeteci. Şu büyük olayları avlayan, hırslı gazetecilerden. Hatta ona bu camia içerisinde kraliçe diyorlar falan. Böyle büyük bir olayın da haberini kim yapmalı? Tabi ki Greta yapmalı. O da bir yandan bu işin peşine düşüyor derken kendini bu işin ortasında buluyor çünkü katil Greta'ya e-posta göndermeye başlıyor. 
Olayın bir seri katil tarafından gerçekleştirildiğine inanıyorlar ve bu tezi kanıtlayacak ikinci kurban da Greta'ya e-posta ile bildiriliyor. 
Şimdi birkaç olay oluyor ve olayların asıl boyutu değişiyor. Açıkçası yazar tüm kurguyu sonuyla çöpe atmış. Tüm o seri katil olayları, Greta'nın peşinde olma olayları, ölen Maggisi. Başlarken ve olaylar bu yönde giderken sevdim ama her şey birden değişiverdi.
Ayrıca, uzatmış yazar. Birkaç kere katili yakalama girişimi başarısızlığa uğruyor mesela. Yani bu bir kere oldu zaten, defalarca defalarca adamların değişen teorilerini okuyoruz ve sıkıyor artık. 
İki kere Tess okudum ve anladım ki polisiye okuyacaksam bu yazardan okumalıyım. 
Kısaca, çok beğenmedim. Alayım kütüphanemde dursun derseniz, belki. 
Ay çok kötüledim galiba. Ama bence olay bu. :)

10 yorum:

  1. Kötülediğin için mutlu oldum adeta. Çünkü herkes bu kitabı beğendiğini söylüyordu benimkinin aksine. Asıl bu yazarın ikinci kitabı olan 'gördüğüne asla inanma' çok güzel diyorum yok millet tutturmuş şah mat, şah mat diye. Dediğim kitabın ilk 100 sayfası biraz ittire ittire gidiyor ama sonra olayın için bir giriyosun, giriş o giriş. Tadı damağımda kaldı valla. Fırsat bulursan mutlaka oku derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapla ilgili 3 blog okusam 2'si beğenmemişti ve bende henüz yarısında olduğum için nasıl beğenmezler falan diyordum :D Sonlara doğru sıktı artık. Bir de onu alayım madem. :)

      Sil
    2. Sonu fos çıktı bildiğin yaa...

      Sil
    3. Yazara da önyargılıyım haliyle :/ Ama ikinci kitaba da bir şans vereceğim bakalım :)

      Sil
  2. hahaha evet baya kötüledin. Bende de var ama okumamıştım. Demek ki sonsuza kadar orda duracak. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenenler de oluyor ben etkilemeyim şimdi :D Başlarken her şey güzel, devamına siz karar verin :)

      Sil
  3. Ay ben bu kitabı çok merak ediyordum sonra birkaç kişiden daha duydum böyle olumsuz eleştiriler ama yine de bir merak vardı içimde şimdi o da geçti :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy çok mu kötülemişim ya? :D İndirimde bulursan al yoksa 12-13 lira para vereceğine Tess al :D

      Sil
  4. hımmm bu haftasonu için sıkı bir polisiye gerilim arıyom. iyi buna bakmayım hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ikinci kitabına daha güzel diyorlar bak :)

      Sil