13 Mart 2016 Pazar

Kitap Yorumu: Kızıl Yükseliş (Kızıl İsyan 1)


Gündemde olan kitapların aldıklarım açısından çoğunun abartıldığını düşünüyorum. Ama bu kitap hak ediyor ya.
Öncelikle şunu demek istiyorum, Açlık Oyunları kopyası diyenler önce Açlık Oyunlarını sonra Kızıl Yükseliş'i bir kere daha okusun. Bir iki nokta benziyor diye bu kitabı kopya yapmaz.
Bence Kızıl Kraliçe'de Grisha Serisi'ne birkaç noktada benziyor. Kül renk sistemi olarak zaten birçok distopya ile aynı kaderi paylaşmakta. Uyumsuz, toplum yine bölünmüş durumda. Bu örnekler daha artar da gider.
Yani arkadaşlar, bence bu konuda bu kadar acımasız olmayın.


Burada da renk sistemi mevcut. Altınlar en yüksekte, kızıllar en altta olanlar. Altınlar yönetiyor, eziyor. Kızıllar eziliyor, madenlerde çalışıyorlar. Dünya mahvolmuş insanoğlu uzaya sıçramış. Tabi büyük bir isyan olmuş, karmaşa olmuş, altınlar fatihi gerçekleştirmiş ve düzeni kurmuşlar.
Ama sorun şu ki Kızıllar çalışmalarının karşılığını alacaklarını zannederken altınların bunu yapmak gibi bir niyetleri yok.
Gerçekten güç, para insanları bozuyor ya. Altınlar ne kadar gaddar, duygusuz, güce açsa; Kızıllar o kadar merhametli, sevgi dolu, vicdanlı. Darrow ana karakterimiz ve bir Kızıl. Madencilik zor çünkü patlamalar olabiliyor, hayati boyutta yanıklar olabiliyor, yılanlarla başa çıkmak zorunda kalabiliyorsun. Ama Darrow çocuklarının geleceğini kurtardığını düşünerek gözü görmeden yapıyor bunu. Ta ki birilerinin ona bütün bunların yalan olduğunu fısıldayacağı zamana kadar. 


Yazarın diline alışmak biraz zamanımı aldı ama sonra akıp gitti. Sakin başladı ama sonra sürekli bir olay içerisinde buldum kendimi. Darrow karakterini sevdim ama bazı durumlarda çok kızdım. Bunu da o durumlara yabancı olmasına bağlayarak puan kırmadım kendisinden. Sevro favorim ama. Öyle bir karakter daha yok. 
Bence kesinlikle kitaplıkta olmalı. Bu arada kitapta ağlayan birkaç arkadaşım vardı ( bkz. Betül ) gözlerim bile dolmadı, sorun bende mi acaba? :D
Bu arada Pegasus yine harika bir iş çıkarmış. Cilt gerçekten çok güzel. Kapağı da sevdim ben.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5 
Renk sisteminden dolayı kırıyorum.

Sürekleyici/Akıcı olma (%45): 5/5

Çeviri ve baskı kalitesi (%5) : 5/5 

Orijinal İsim (%10): 5/5

Güzel Kapak (%5): 5/5

Puan: 4.65

6 yorum:

  1. Ben popüler kitapları arada sırada okurum. Ama bunu beğendim. Konusu güzel. Bildiğin Ortaçağ feodalitesinin modern hali.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Okumanı öneririm. :)

      Sil
  2. Kapağı çok güzel cidden ya, ciltli kitaplara karşı ayrı bir sempatim var zaten :D Distopyaların ortak noktaları olması bence de normal çünkü türün belirli sınırları var. İkincisini de bitirmişsiin :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkincisi daha fenaydı açıkçası, birkaç güne onun yorumunu da gireceğim. :D

      Sil
  3. Kitabı beğenmene çok sevindimmm. Evet, ben bu kitapta baya ağladım ve Altın Oğul'u okurken de ayrı ağladım. Zaten Kızıl Yükseliş de nerede ağladığımı tahmin etmişsindir. Çok duygusal bir insanım zaten, bir de öyle Darrow'un başına öyle bir şey gelince çok fena olmuştum. Sorun sende değildir canım, şu an bir arkadaşım okuyor ve o da ağlamamış. Yalnız ben bu Pierce Brown'a da kitaplarına da aşığım. 3. kitap Morning Star'ı deli gibi bekliyorum. Hele bir Altın Oğul'u oku da yorumunu çok merak ediyorumm :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar ayrı bir tatlı zaten ya. :D O kısımlar beni de üzdü ama o kadarla kaldım. İkinci kitap çok daha güzeldi ama, Morning Star mükemmel olmazsa Pierce Brown ayıp etmiş olur. :D

      Sil