8 Mart 2016 Salı

Kitap Yorumu: Kızıl Kraliçe

Kitap güzeldi. Aslında gerçekten sevdim. Heyecanlandırdı beni yani.
Sadece biraz şüpheye düşüren ve 'daha neler, kimse anlamadı mı şimdi?' dediğim kısımlar oldu ve bazı şeylere ihtimal vermemeyi tercih ettim. Okuyan herkes aynı şeyi hissedecek sanırım. Bunun sebebi de benim açımdan, karakterleri sevdiğim içindi.
Benim açımdan ufak bir eksiklik daha var o da seriyi Grisha Serisi'ne benzetmem. Aynısı değil tabi ki ama birkaç nokta ciddi anlamda benziyor bence. Yani bu tarz kitaplar o kadar çok çoğaldı ki bir yerden benzerlik olmak durumunda kalıyor.
Grisha Serisi'nden daha çok sevdim ben ama onu da belirteyim ve tekrarlıyorum hayati benzerlikler değiller. :D Seriyi devam ettirmeyi de düşünüyorum.


Olaylar Mare etrafında dönüyor ama ben başka bakış açıları da okumak isterdim açıkçası. Özellikle Maven. Sadece gördüğünüz kadarıyla bile onu anlamanız mümkün ama ondan da bir şeyler okumak isterdim.
Şimdi insanlar kanlarına göre sınıflandırılıyor. Gümüşler ve kızıllar. İşte gümüşler kanı gümüş rengi olanlar, kızıllar kırmızı. Gümüşler asil, kızıllar köle. Gümüşlerin doğaüstü güçleri var, kızıllar normal insan. Adaletsiz bir dünya yani, yine.
Renk sistemi son zamanlarda baya popüler ama bunun kanla birleştirilmesi bence güzel. Böyle başka bir seri varsa da ben bilmiyorum. Güç için gümüşler savaşa giriyor ve ön sahalara kızılları atıyorlar.
Herkes belli bir yaşa gelene kadar iş bulamazsa orduya katılmak zorunda. Tabi herkesin iş bulması da kolay bir şey değil.
Mare de bir işsiz en kızılından. Abileri orduya katılmak zorunda bırakılmış. Baba tekerlekli sandalyeye mahkum, savaşlar yüzünden.
Tabi bir de sefalet içinde yaşamaları var. Yani gümüşlere nefret beslemek için bolca sebepleri var.
Gümüşler de doğaüstü güçlerinden dolayı kendilerini tanrı ilan etmiş durumdalar ve çok da iyi idare ediyorlar. Bir noktaya kadar.
Mare'yi tetikleyen bir olay olacak ve sonunda sokakta Cal ile tanışacak ve bu Mare için hayal edilemez bir kapı açacak. Bir açıdan iyi ve bir açıdan kötü.


Sonrasında Mare'yi sarayda boyundan büyük işlere bulaşırken okuyoruz. Fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Okuyarak öğrenseniz sizin için daha heyecanlı olur. Cal'i çok sevemedim. Yani sevdim ama böyle favori karakterim de olmadı şimdi. Maven'ı çok sevdim ve sanırım hala seviyorum.  Tabi sonlardan beni feci sinir etti ama bakalım neler olacak. Umarım sonraki kitapta onu okuma şansım olur. Mare gerçekten birçok açıdan cesur davrandı. Yani öyle aşırı sevdiğim bir karakter olmadı ama.
İşte böyle. Şu an 4 kitap olacak diye biliniyor ve bu ay yurt dışında 2.kitap çıktı. Umarım pegasus elini çabuk tutar. Bu arada, kapak ve cilt çok iyi ya! Bir de ayraç eklerlerse oh oh. :D


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5 

Sürekleyici/Akıcı olma (%45): 4/5

Çeviri ve baskı kalitesi (%5) : 5/5 

Orijinal İsim (%10): 5/5

Güzel Kapak (%5): 5/5

Puan: 4.20

10 yorum:

  1. Her yerde gördüğüm ama bir türlü okuma fırsatı bulamadığım bir kitaptı. Açıkçası şimdiye kadar hiç merak edip konusunu dahi araştırmamıştım kitap hakkında söylediklerin merak uyandırdı bende en kısa zaman da okucam teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap aynı türde diğer kitaplara bakarak bir adım önde diyebilirim ama şu an favorim değil, yine de okumanız tavsiye ediyorum. :)

      Sil
  2. Öncelikle fotoğraf çok güzel olmuş ya :D Bu kitabın kapağına ve cildine bitiyorum ama konusu hakkında büyük bir yanılgı içindeymişim, neyseki düzeltmiştin blogcan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiim :') O yanlış anlaşılma çok iyiydi geniş kitlelere ulaşmadan çözüldü şükür :D İkinci kitabın da kapağı çok iyi, çıkaydı artık :D

      Sil
  3. Ne güzel irdelemişsin, çok gördüğüm kitaplardan olunca göz bile doydu kapak fotosunu göre göre, erteliyorum şimdilik, elimde de yok gerçi ama :) şu an okuduğun kızıl isyan serisinde benim gözüm :))) Kalemine sağlık ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci kitap merak uyandıran bir sonla bitti, belki ikinci de çıkınca almak daha mantıklı olabilir. :) Kızıl İsyan güzel gidiyor, ikinci kitap bambaşka zaten gerçekten birinciden daha çok beğendim. Yakında onun da yorumunu yaparım. Teşekkür ederiim ki!

      Sil
    2. oh oh maşallah ne hızlısın Kalem Fili, takipteyim, bekliyorum :)))

      Sil
    3. Bu ara okuyamıyorum sınav, sunum derken yaa :/

      Sil
    4. Okul sezonu zor oluyor yaa sizin için, atladın da hayırlısı ile, yaza doğru kim tutar sizi ;)

      Sil
    5. Gerçekten o yaz bir gelseydi! :D

      Sil