2 Aralık 2016 Cuma

Kitap Yorumu: Ben Bir Gürgen Dalıyım

Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün Hasan Ali Toptaş'a ait bir kitapla geldim.
Daha çok fantastik/bilimkurgu okuyorum ve haliyle yabancı yazar ağırlıklı okumak durumunda kalıyorum.
Ama özellikle bu yıl Türk yazarların kitaplarını da almaya başladım. Ben Bir Gürgen Dalıyım ise Baldan Beri'den Gizem'in videosundaki tavsiyesi üzerine aldığım bir kitaptı.


Ben Bir Gürgen Dalıyım ile koskoca ormanda bir gürgen oluyorsunuz ve başlıyorsunuz olanları izlemeye.
Bu süre boyunca renkli orman hayatına misafir oluyorsunuz. Kalkgidelim mavilere, kırgın sarılara bakıyorsunuz sonra.
Bir gün uzaklardan köknarın sesini duyuyorsunuz tüm ormanla birlikte, çünkü aslında rüzgar bilene sadece rüzgar değildir. Gürgen size bunu öğretiyor; rüzgarı dinlemeyi, hissetmeyi.. 
Köknarın anlattıklarına üzülüyorsunuz, sizi de tüm ormanı hüzne boğduğu gibi boğuyor bu rüzgar.
Sonraları gürgenin korkulu rüyalarında siz de korkuyorsunuz, bir ormancıdan ve onun acımasız baltasından. Ama buna rağmen dik durmayı öğreniyorsunuz gürgen ile birlikte.
Yine de hayat kırıyor bir şekilde kanadınızı ve buluyorsunuz kendinizi bir kamyonun arkasında başka ağaçlarla beraber belki de bir salıncak olmak için, kim bilir?
Bir marangozun bahçesinde yıllarca bekliyorsunuz, bir ailenin nasıl yıkıldığını adım adım izliyorsunuz sonra. Ama onların ne mutluluğunu paylaşabiliyor, ne de hüznüne ortak olabiliyorsunuz. Sadece o yığında herhangi bir odun parçasısınız.
Bu süre boyunca bir kapı olmaktan çekiniyorsunuz, kapıların kilidi vardır çünkü. O kilitler size ne ifade ediyor arkadaşlar? Gürgen ve kader ortakları için olmak istemeyecekleri kadar çok şey.
Pencere olmaya razı oluyorsunuz. belki de bir bebeğin beşiği olurum diyorsunuz. 
Sonra bir gün marangozun ailesine de veda vakti geliyor, yeni bir merak sarıyor gürgenle beraber sizi, acaba nereye, ne olmak için gidiyorum?
O son cümle, gerçekten bir tokat gibi indi insanlığıma. Gözlerim doldu, utandım. Bu kitap, insana bir şeyler öğreten çok az kitaptan bir tanesi.


Bazı açılardan bazı duygular üzerinde fazla durulmuş ama bu bir çocuk kitabı olduğu için duyguyu net bir şekilde verebilmek açısından olması gerekeni yapmış bana göre Hasan Ali Toptaş.
Yazarın dilini de çok sevdim, ayrıca baskı ve çizimler de çok güzeldi.
Büyük, küçük herkes okumalı. Çünkü bu kitapta her yaştan insanın çıkaracağı çok sayıda ders var. Kesinlikle önerimdir.

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%30): 5/5

Sürekleyici/Akıcı olma (%40): 5/5

Kitap bana hitap ediyor mu? (%10): 5/5

Çeviri ve baskı kalitesi (%5) : 5/5 

İsim/Kitap uyumu (%10): 5/5

Güzel Kapak (%5): 5/5

Puan: 5

6 yorum:

  1. Tam benlikmiş not ettim hemen :) Kardeşime hediye olarak alıp önce kendim okurum :)

    YanıtlaSil
  2. Senden tam not aldığına göre listeme ilave etmem gereken kitaplardan bir tanesi oldu, kalem.
    Geçen gün salıncak'ın bloguna gittiğimde tam söylemiştim bir çocuk kitabı görünce şu aralar fazla çocuk kitabı okumadığım ve bu açığımı kapatmak istediğimi. Çünkü gerçekten beni rahatlatıyor, sanırım birazcık nostaljik hissettiğimden olsa gerek büyük puntolu sayfalarla karşılaştığımdan. ^^
    Senin de anlatışın emin ol, o ormanın içinde misafirperver vaziyette bekleyen gürgen ağacı gibiydi. Çok sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :') Arada bir çocuk kitabı okumak güzel oluyor, belki de birçok şeyi açık açık kafamıza vurduğundandır. :) Umarım beğenirsin blogcanım, yorumunu bekliyorum ^^

      Sil
  3. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim. Bu yazarın kitaplarını da bu aralar çok görüyorum. Okuma listeme ekliyorum. :) Ben de bloguma beklerim.

    YanıtlaSil