20 Haziran 2016 Pazartesi

Kitap Yorumu: Sırça Köşk

Sabahattin Ali ile tanışma kitabım Sırça Köşk oldu. Açıkçası kendime çok kızıyorum, sürekli yabancı yazarlar okuyarak ya da fantastik, bilim kurgu üzerinden yürüyerek kendimi çok da ileriye taşıyamayacağımı düşünüyorum. Elbette onların da katkıları büyük ama bence araya yabancı, türk fark etmez klasikler de serpiştirirsek çok daha faydalı olur bizim için.


Sırça Köşk bir öykü kitabı. Ayrıca içerisinde 4 tane de masal var. Bunlardan bir tanesi de Sırça Köşk ve benim için açık ara en çok sevdiğim bölüm oldu kitapta. Ki verdiği mesaj çok güzeldi.
"Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün birinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa, onun yıkılmaz, devrilmez bir şey olduğunu sanmayın. En heybetlisini tuzla buz etmek için üç beş kelle fırlatmak yeter."
Her öykü ayrı bir ders veriyor size. Her öykü ayrı bir fark yaratıyor düşünce yapınızda.
Bahtiyar Köpek'ten bile bahsediyor da insanın hep garibanı konu olmuş bu öykü kitabına.
O dönemin doktorları nasıldı bilmiyorum ama kitapta doktorları çok yermiş yazar. Ama o hikayeleri okuyunca gerçekten genel insan profilinden nefret ediyorsunuz. Bu kadar bencil, bu kadar paraya düşkün olmak zorunda mıyız?
Bir insanın canına dahi mal olmak da olsa işin ucunda nasıl hala para diyebiliriz? Gerçekten tüm o öykülerin içine girip hepsini öldüresiye dövesim geldi.


Kesinlikle alın, kesinlikle kitaplığınızda Sabahattin Ali olsun. Okumaktan çekinmeyin, okuyamam demeyin. Ben de öyle diyordum ama şimdi her kitap alışverişimde 1 türk 1 yabancı klasik mutlaka bulunduruyorum. Keyifli okumalar!


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5 

Sürekleyici/Akıcı olma (%45): 5/5

Çeviri ve baskı kalitesi (%5) : 5/5 

Orijinal İsim (%10): 5/5

Güzel Kapak (%5): 4/5

Puan: 4.9

12 yorum:

  1. Ben de Sabahattin Ali'leri toplamaya başlamıştım, ne güzel bir tesadüf oldu böyle :D Sırça Köşk'ü hikaye olduğu için ertelemiştim, romanları daha çok seviyorum :D Kitaplığın çok güzel çıkmış :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romanları ben de çok seviyorum ama bunda herhangi bir kesilme olmadan bir iki öykü okuyup bırakabiliyorsun. Ayrıca öykülerden gerçekten çok güzel. Daha fazla erteleme. :) Teşekkürler blogcanım ^^

      Sil
  2. Sabahattin Alinin okumadigim bendede var baya kitabi ama annem sag olsun toplamis zamana nda kitaplari :D buna bakacagim varsa okurum hemen merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de birkaç tane daha var her ay bir tane okuyorum :D Hadi bakalım beğenecek misin :)

      Sil
  3. Sabahattin Ali'nin devamlı duyduğum kitabı: Kürk Mantolu Madonna. Bir türlü okuma fırsatı yakalayamadım. Sırça Köşk'ü sizden duydum. Arkadaşa katılıyorum. Kitaplığınız çok güzel çıkmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kürk Mantolu Madonna çok duyuldu ve içi boş bir kitap değil, hak ediyor yani duyulmayı :) İkisi de okursunuz umarım en yakın zamanda. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Sabahattin Ali'nin şuan Kürk Mantolu Madonna'sı var elimde. Bu kadar övünce bir başlıyım dedim valla. :) Bende senin gibi arada klasik ve türk yazarlar ekleyerek gitmeti planlıyorum bu yaz. Hadi bize iyi okumalar! *.*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kürk Mantolu'yu ben de bu ay okuyabilirim ama çok kitap birikti yine bakalım :) İyi okumalar! ^^

      Sil
  5. Kalem fili, ben de klasiklerden nefret ediyorum, fantastiklerde de güzel, ders verici noktalar oluyor ki, baş rol bir de hayal gücü ben daha çok keyif alıyorum açıkçası 😉
    Sabahattin Ali'nin kitaplarını gördüm ama alıp da okuyamadım henüz, bakalım nasip olur mu?
    Güzel bir kitap yorumu kalemine sağlık 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastiklerin de güzel noktaları var ama orada asıl amaç ders vermek değil :) Ben de yeni başladım işte zamanla gelecek bakalım yorumlar ben buralara da uğrayabilirsem :D

      Sil
    2. Ben bana geçene bakıyorum be kalem fili, klasiklerin amacı o tabi ama bazıları aman aman, kitap okumaktan soğudum bir ara öyle söyleyeyim 😂😂😂

      Sil
  6. Yavaş yavaş topluyorum kitaplarını, çok bu tarz okuyamıyorum ama bir yerden başlamak lazım dedim :)

    YanıtlaSil