10 Şubat 2016 Çarşamba

Kitap Yorumu: Kül

Bu kitabın bana hissettirdiklerinden çok emin değilim. Aslında sevdim ve kesinlikle kötü bir puan vermeyeceğim ama yazarların duyguyu insana geçirmekte çok başarılı olamadıklarını düşünüyorum. En azından kendim için.
Bu arada kitap iki yazarın ortak çalışması. Konu ve akıcılık açıkçası çok iyiydi. Ayrıca kapak harika. Birkaç yazım hatası vardı tabi o ayrı. :D Sadece her noktada olmasa da belli başlı birkaç bölümde o duygu olayını yaşadım.


Şimdi bir distopya kitabı kendisi. Tabi yine dünya ama sistem farklı. Zamanında bir Olay yaşamışlar ve dünyanında yarısından fazlası bu olay yüzünden ölmüş. Geriye kalanlar da kaderle alakalı bir sistem geliştirmişler. İşte bebek doğduktan sonra kader ve zaman saptıyorlar. Ama bunu 1 saatten az bir sürede yapmak zorundalar çünkü o vakti geçirirlerse kader ve zamanı kaybediyorlar.
Bu kader olayı da şu, insanlığın geleceğini düzenlemek adına uzmanlar kişide kader ve saat belirleyince ve bu yerine getirilince dünyada gelecekte oluşacak herhangi bir felaketi engellemiş oluyorlar.
Mesela bir karakterin kaderi geleceğin bakanını güldürmek. Ama zaman damgası yok. Hal böyle olunca çocuk geleceğin bakanını sürekli güldürme ihtiyacı hissediyor çünkü kaderini tam olarak hangi zaman diliminde yerine getirmesi gerektiğini bilmiyor.
Bir de olmazsa olmazımız bir kast sistemi mevcut. Yedi renk var. Mor, Kırmızı, Yeşil, Sarı, Kahverengi, Barut, Kül. En asil Mor ve toplumda en ezilenler de Kül. Tabi Kül de kendi içinde Kül ve Renksiz olarak ayrılıyor.
Renksizler hiç kaderi olmayanlar. Ki onlar da toplumun en aşağı kesimi olarak görülüyor. İşe yaramayanlar.


Kitabın ilk sayfasında birkaç yasadan bahsediliyor. Bu kader mevzusu baya ciddiye alınıyor. Örneğin kaderini inkar edemezsin, cezalandırılırsın. Kaderini bozamazsın, sonu ölüm olur. E tabi eğer ailende bir Kül varsa, ödemek zorunda olduğun yüklü bir vergi seni beklemektedir.
Sistemden ölümüne nefret ettim ya! Morların tavırlarından da. Bir kere küllerle yan yana bile gelmek istemiyorlar.
Kitap iki karakterin gözünden anlatılıyor. Dax ve Madden. Dax bir Kül, renksiz. Madden bir Mor, geleceğin bakanı. Bu ikili birbirinden hiç hoşlanmıyor. Zaten toplumda hiç kimse küllerden hoşlanmıyor. Aldan ve Link Dax'in Mor abileri. Ama aile için asla ve kata ayrım yok. Hatta anne dışında Dax herkes için en önemli kardeş sırasında diyebiliriz.
Şimdi kitap abiler hakkında dehşet verici bir olayla başlıyor. Bunu tabi ki söylemeyeceğim. :D
Bundan sonra Dax ve Madden'ın birleşen kaderini, mücadelelerini, sistemin yavaş yavaş çürümekte olduğunu okuyoruz. Kitap boyunca şaşırtıcı bir olayla karşılaşacağız ve olayı kitabın sonundaki başka bir olayla birleştireceğiz ki o son gerçekten çok iyiydi. Daha fazla anlatmayayım. :D
Aslında  birkaç seriye benzetilmiş. Sanırım ortak noktalar da var ama ayrıldığı sağlam noktalar da var.
Zaten bütün kitaplarda bir sisteme karşı çıkış yok mu? :D  O fikri bir özümsemek lazım aslında.
Daha kim bilir kaç kitapla daha sisteme karşı çıkacağız.
İşte böyle. Bence kitaplıkta olmayı hak ediyor. İkinci kitap Morötesi imiş. Hiç bakmadım ne zaman çıkacak diye. Ama devam ettireceğim bir seri olacak. İyi okumalar! :)

Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Toplum arasındaki dengesizlik, isyanlar bilindik ama kurgulama açısından kurtarmışlar.

Sürekleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Yazarların duyguyu aktaramama sorunu zaman zaman kopmama sebep oldu ama onun dışında sürükleyici bir roman.

Çeviri ve baskı kalitesi (%5) : 4/5
Birkaç yazım hatası vardı.

Orijinal İsim (%10): 5/5

Güzel Kapak (%5): 5/5

Puan: 4.15

16 yorum:

  1. Bu aralar renk kodlarına göre sınıflandırılmış bir dünya ve distopya kelimelerini çok fazla kitapta görüyorum nedense. Kül'ü ben de almayı düşünüyordum, okuoku'da 9.90 gibi bir fiyatı var şuan. Hem ucuz hem ciltli hem de okunmaya değer görünüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten öyle bir indirimden sonra kesinlikle almalısın :D

      Sil
  2. Bu kitabi ben de cok merak ediyorum. Novella dinamik yayinlari sagolun arka kapaği okumadan almak isteyecek kadar guzel basiyor kitaplari. Cok objektif bir yorum olmus. Eline saglik :) Ben de birkac ay içinde satin alma niyetindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuoku'da indirimde belki şu an almak istersen ^^ Kapak gerçekten güzel ya :)

      Sil
  3. iki yazar nasıl kitap yazar merak etmişimdir hep :D bu kitabın cildi falan nasıl güzel yaa :) birçok seriye benzetiyorlar evet ama puanlarından sanki okunası gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de merak ediyorum, hiç mi fikir ayrılığı yaşamıyorsunuz? :D
      Ben devam etmeyi düşünüyorum benzetmelere rağmen :)

      Sil
  4. Kapağı gerçekten güzel ya, konusu da ilgimi çekiyor kitabın ama henüz almadım. Serileri bittikten sonra okumayı seviyorum ve bu bazen acı verici bir sabır gerektiriyor :D Umarım seri fazla uzamaz da ben de bitince hemen okuyabilirim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aksine birikmiş serileri sevmiyorum çünkü hepsini birden alma dürtüme engel olmam çok zor o da bana pahalıya mal oluyor :D

      Sil
  5. Bir distopya olması ilgimi çekti. Çünkü ütopyaları değil distopyaları yaşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu yüzen ütopyalar daha dikkat çekici değil midir? :)

      Sil
  6. Ben hala okuyamadım, oysa sözüm var :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sonra da okunabilir, yani okuma listenin ortalarında yer alsa da olur :)

      Sil
  7. İkinci kitabı ne zaman çıkıcak bir bilginiz var mı acaba ?

    YanıtlaSil