21 Eylül 2015 Pazartesi

Kitap Yorumu: Gölge ve Kemik

Bu kitap yorumu resmen elimde süründü. Yaklaşık iki haftadır sil baştan yazıp duruyorum. :D
Neyse bu sefer yazıp yollayacağım inşallah.


Öncellikle Leigh Bardugo bu kitapta yeni bir diyar oluşturmuş ve haliyle yeni dünyanın da yeni insanları var. Ama bana biraz bunların tanımı yavan geldi. 2.kitabın sonuna kadar hala kim, ne oluyor karıştırıyordum mesela. Ya da bu benim şeyliğimden, bilemedim. :D


Grisha'lar var, özel yetenekleri olan ikinci ordu askerleri, elementlere yönetiyorlar falan. Böyle birkaç terim daha var.


Yine bir karakter analizi yapalım sonra konuya geçelim.
Öncelikle insana sinir krizleri geçirtecek kadar ürkek, kararsız, mutsuz, boyun eğen başrol kızı Alina var. Ya yazar ablam, bu karakteri oluştururken niye bu kadar acımasızdın sen?
Tamam cesur olsun, vursun kırsın demiyorum ama bana 2.kitap da dahil fazla pasif geldi.
Şimdi Alina'nın olayı ne ona geçeyim.
Alina, Malyen ile beraber bir malikanede büyüyor ve ikisi de yetim. Öncelikle normal sınıftan mısın yoksa bir grisha mısın bunu öğrenmek için daha sen çocukken denetime geliyorlar. Alina da o zamanlar normal çıkıyor ve Ravka ordusunda haritacı olarak eğitiliyor ve haritacı oluyor. Sonra bum! Neyse bunu sonra anlatayım :D


Peki Malyen kim? Alina ile beraber büyüyen, yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen, büyüdükçe birbirlerine yakın oldukları kadar uzak olan Malyen de Ravka ordusunda izci. Ama adam nasıl izci anlatamam. En ufak izden, sesten kimsenin anlamadığını anlayacak, kimsenin bulamadığını bulacak kadar başarılı bir izci.
Şimdi bu kadar çok şey paylaşmış ve birbirlerinden başka kimsesi olmadığını düşünerek büyümüş iki yetişkin için insanın aklına tek bir şey geliyor zaten. Evet birbirlerine karşı bir şeyler hissediyorlar ama ikisi de bir süre gizliyor.
Zaten bu olayı anlamam hiç, seversin ama uzaklaşırsın. İşler arapsaçı olur ben seviyorum diye atlarsın falan.


Karanlıklar Efendisi iyi mi kötü mü çözemediğim, bekleneceği üzere yakışıklı ve yine bekleneceği üzere 'karanlık' güçlere sahip kraldan sonra en yetkili kişi.
Ravka'da atalarından dolayı bir lanet oluştuğu ve bunun sonunda Karanlıklar Diyarı'nın oluştuğunu yine yazarın üstünkörü anlatımıyla öğreniyoruz. Şimdi bu Karanlıklar Diyarı'nın esprisi Volcra'larda. Volcra'lar zamanında oluşan bu lanetten etkilenip de karanlıkta yaşayan, insan yiyen, vahşi, uçan mutasyona uğramış insanlar diyebiliriz. Tabi insan gibi değiller, bildiğiniz yaratığa dönüşmüşler işte. Tabi bu diyar Ravka'nın göbeğinde olduğu için kimse kendini Karanlıklar Diyarının kum denizine atmaya meraklı değil. Kaldı ki ateşi kontrol edenler bile onlarla çoğu zaman baş edemiyor.
Şimdi Karanlıklar Efendisi'yle bunlar şu alaka, bu adam diyor ki benim atalarım ne kadar zalimmiş, ne kadar hainmiş, buraları cehenneme çevirdiler keşke bana yardım edecek biri olsa da bu diyarı yok edip barışı sağlasam.
Bu noktada bu adama inansanız mı, inanmasanız mı bilemiyorsunuz işte.
2.kitabın sonuna kadar gittim geldim. Kimi zaman Zalimsin ulan! dedim. Kimi zaman aay yazık doğru mu diyor acaba dedim.
Ama herhalde kötüdür ya, adı Karanlıklar Efendisi ya ehehe.


Şimdi konuya gelecek olursak Alina, Malyen ve birinci orduya mensup bir grup Batı Ravka'ya geçmek için Karanlıklar Diyarı'ndan yani kum denizinden geçmek zorundalar.
Tabi herkes korkuyor çünkü Volcra'larla mücadele kaçınılmaz. Yani orada talan olmak her 3 gemiden 2sinin kaderi.
Yola çıkmadan da Alina başlıyor içimde kötü bir his var demeye. Her zaman diyorum negatif negatifi çağırır ehehe.
Sonra bunlar bir güzel Volcra saldırısına uğruyor. Grishalar bile baş edemiyor. Alina da pısmış bir kenara Malyen'ı arıyor tabi bu sırada da bir Volcra Alina'ya saldırıya hazırlanıyor derken Malyen atlamasın mı Volcra'nın önüne,  Alina endişeden çılgına dönmesin mi, birden bire etrafı bir ışık kaplamasın mı, Volcra'lar ciyaklaya ciyaklaya kaçmasın mı?
Alina bayılıyor gözlerini bir açıyor etrafında muhafızlar. Diyorlar ki Karanlıklar Efendisi seni görecek.
Alina diyor ki neler oldu, Malyen nerede, bir şey mi yaptım.
Ta da kızımız Güneşin Elçisi! Bu sefer de ağlamasın mı ben yapamam, ben olamam diye. Ay ağzına çarpacaktım.
Neyse Alina ordudan alınıyor ve saraya eğitim için getiriliyor. Tabi herkes mutlu Güneşin Elçisi çıktı, Volcra'ları yok etmenin bir yolu var artık diye.
Niye çünkü Volcra'lar ışıktan kaçıyor. E Güneşine Elçisi de bir etrafına ışık saçmaya yaramıyor. Kendini o konuda zor da olsa geliştirecek. Ona da bir ayrı sinir oluyorsunuz. :D
Bu arada Grishaların güçlerine güç katmaları için büyüteçleri oluyor. Bir hayvanı öldürüyorsun ve onun herhangi bir parçasını takıyorsun. Güneşin Elçisi daha güçlü olsun diye Karanlıklar Efendisi başlıyor aranmaya. Diyor ki ne olursa bu kız daha güçlü olur. Derken efsanevi bir geyiğe takıyor kafayı.
Sonra bu kızın gücü yavaş yavaş ortaya çıkarken eğitmeni diyor ki, ben Karanlıklar Efendisi'nin annesiyim, Karanlıklar Diyarını yaratan Karanlıklar Efendisi. Ona inanma, seni kötülüğünü yaymak için kullanacak kaç git buralardan.
Tabi Alina tüm o süreç boyunca Malyen'dan ayrı, Karanlıklar Efendisiyle garip bir yakınlaşma içinde. Ama içini de bir korku kaplıyor ve ben katil olamam deyip sırtlanıyor heybesini kaçış başlıyor. İşin şu noktası var, şimdi ben bir hususta yakalanmış olsam üstelemem artık. Evet derim yaptım derim. Ama bu adam inatla ben halkımın iyiliğini istiyorum, ben kötülük istemiyorum deyip duruyor. Zaten ikileme düşüren de bu.
Eh bu kadar spoiler yeter.
Yakalandı mı, Malyen'i buldu mu, büyüteç ne oldu öğrenmek için okuyun! :)
Daha önce de söyledim, favori serim olmadı. Son kitabı da seri yarım kalmasın diye almayı düşünüyorum. Ama genel anlamda güzeldi.

8 yorum:

  1. Ben de birinci kitabını okumuştum, birinci fena değildi ama ikincinin çıktığını geç öğrendim falan filandı hevesim kaçtı almadım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci daha heyecanlı aslında ama Alina aynı Alina :D Tamamlanmasa da olur da diyemiyorum sanki o kadarı da haksızlık geliyor ama en azından herkesin beklentisini karşılamaz diyeyim :)

      Sil
  2. Alina'yı okurken tepkilerini görmek isterdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarım çok kıymetlidir bilirsin ama bunu parçalayacaktım ahahha :D

      Sil
    2. O.o tahminimden daha uyuzmuşş :D

      Sil
  3. Bu kitabı ben çok sevdim bir çöküş ve yükseliş kaldı onuda aldım ve ben kesinlikle kötü karakteri sevdim ya. Çok pislik :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevdim aslında, koskoca Karanlıklar Efendisi. Adının bile albenisi var :D

      Sil
    2. Ben de çok sevdim. Geçen hafta seriyi ikinci kere bitirdim. Ve ben de kötü karateri sevdim :) Kitabı bitirdiniz var sayıyorum ; Çöküş ve Yükseliş haylkırıklığına uğrattı. Malyen ve Alina gücünü kaybediyor, Malyen büyüteç oluyor, Alexander ölüyor, Alina bir hiç oluyor ve insanların ona saygısı kalmıyor :(

      Sil